O. Sehnalová: Za nemocnici v Kroměříži budu bojovat

Olga Sehnalová05.01.2018 Před vánočními svátky se v médiích objevil rozhovor se současným hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem z KDU-ČSL, ve kterém nastiňuje své představy fungování krajského zdravotnictví.

Musím na rovinu říci, že mne rozčílil a nebudu chodit okolo horké kaše. Úvahy o rušení oddělení, jako je porodnice v Kroměřížské nemocnici, jsou pro mne zcela nepřijatelné.

Porodnice v Kroměříži, druhém největším městě Zlínského kraje, v posledních třech letech výrazně překračuje limit 600 porodů ročně (za rok 2017 to bylo 660 porodů), který je jediným oficiálně stanoveným limitem, a to pro udělení akreditace pro vzdělávání lékařů. Bez ní by oddělení postupně chyběli lékaři.

Dostatek personálu je zásadní podmínka pro úhradu poskytované péče ze strany zdravotních pojišťoven a 600 porodů je pro úhrady od zdravotních pojišťoven nepsaným limitem. Mimochodem, v rámci ČR fungují porodnice i s výrazně nižším počtem porodů. Porodnice v Kroměřížské nemocnici tento problém nemá a žádné jiné limity, které by nesplňovala, neexistují.

Zatím ze strany pojišťoven vždy záleželo na individuálním posouzení, na vyjednávání a také vůli ze strany zdravotnického zařízení potažmo zřizovatele či zakladatele, porodnici udržet.

Ta kroměřížská má veškeré personální i přístrojové vybavení, porodní sály jsou moderní a zrekonstruované. Péče je na vysoké úrovni. Porodnice je nedílnou součástí  gynekologicko-porodnického oddělení a její návaznost na další obory je neoddiskutovatelná.

Například na oddělení dětské, na které zase navazuje dětská operativa, například ORL, anesteziologicko-resuscitační oddělení a další. Zbourat jednu kostku domina rozhodnutím od stolu znamená zbourat celou stavbu. Toto jsou rozhodnutí, která se přímo dotýkají dostupnosti zdravotní péče a kvality života občanů Kroměříže a celého regionu.

Neustálé zkvalitňování péče je dlouhodobý proces a soustavná práce, jejíž nedílnou součástí je motivace a perspektiva zaměstnanců. Cestou není brutální a bezohledná centralizace a arogantní sdělení, že pacienti budou jezdit za péčí nikoliv obráceně.

Nevím, zda voliči našli tuto větu ve volebních programech vítězných stran v krajských volbách. Je pro mne pouze otázkou, proč se tak děje. Motivace mohou být různé, a nechci podsouvat tu, která se ovšem mimo jiné nabízí a tu a tam se během let znovu a znovu vynořuje. Že by tím konečným cílem byla privatizace? Ale to je jistě hluboké nedorozumění.

Občané Kroměříže a zaměstnanci nemocnice, mimochodem největšího zaměstnavatele ve městě, si zaslouží jasné odpovědi na jasné otázky a to nejen v případě porodnice. A zaslouží si rozhodování, které bude činěno s rozmyslem, se znalostí souvislostí, ne ve víru mediálních výkřiků a vypuštěných zkušebních balónků.

Za sebe jednoznačně říkám, takhle tedy ne.

„Láska vdaných žen je nejcennější na světě, manželé o tom ovšem nevědí.“ Oscar Wilde