Sněmovna se bude zabývat návrhy ČSSD na zrušení karenční doby a zavedení obecného referenda

Tisková konference10.04.2018 Na právě začínající 12. schůzi Poslanecké sněmovny se budou v prvním čtení projednávat návrhy sociální demokracie na zrušení karenční doby a zavedení obecného referenda.

Zrušení tzv. karenční doby a zavedení 60procentní náhrady mzdy od prvního dne nemoci je jednou z klíčových priorit sociální demokracie. Zaměstnanci v současnosti zůstávají po dobu prvních tří dnů pracovní neschopnosti bez jakýchkoliv finančních prostředků. Podle místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Aleny Gajdůškové jsou tak ohroženy rodinné rozpočty zejména v domácnostech, v nichž žijí matky samoživitelky nebo další osoby s nejnižšími příjmy. „Náš návrh současně přináší pro zaměstnavatele a osoby samostatně výdělečně činné odečet 0,2 % na nemocenském pojištění," představila Gajdůšková návrh kompenzace.

Poslanci se budou zabývat také návrhem sociální demokracie na zavedení obecného referenda. Právě prostřednictvím všelidového hlasování by se lidé mohli vyjadřovat k zásadním společenským tématům. „Celostátní referendum by se konalo při iniciaci podpisů 850 tisíc občanů, což je zhruba 10 procent oprávněných voličů," řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová s tím, že by výsledek hlasování byl závazný, pokud by nadpoloviční většina všech oprávněných voličů vyjádřila s návrhem souhlas.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“ Jan Werich