Sněmovna schválila na návrh ČSSD obnovení nemocenské od prvního dne nemoci

parlamrnt31.10.2018 Poslanecká sněmovna ve středu v závěrečném čtení schválila předlohu poslanců ČSSD, která od 1. července 2019 ruší takzvanou karenční dobu a obnovuje výplatu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci ve výši 60 % denního vyměřovacího základu.

„Schválení návratu nemocenské od prvního dne nemoci byla hlavní priorita ČSSD. Je to věc, o kterou jsme velmi tvrdě bojovali, když jsme vyjednávali o vstupu do vlády. Jsem velmi ráda, že většina poslanců dnešním hlasováním vyhodnotila karenční dobu jako asociální opatření, které kolektivně trestá všechny pracující," uvedla po jednání dolní komory ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že zaměstnanci mají nyní strach onemocnět, protože by to ohrozilo jejich schopnost platit pravidelné výdaje související například s bydlením.

ČSSD historicky stojí na straně pracujících. Dlouhodobě proto tlačí na to, aby nemuseli zaměstnanci přecházet třeba chřipku, protože zejména nízkopříjmové skupiny si nemohou dovolit být doma tři dny zadarmo. „Představa v podobě zaměstnankyně, matky samoživitelky, která onemocní a nepobírá v prvních třech dnech nemoci ani korunu, je pro mě velmi znepokojující," prohlásil před závěrečným projednáváním novely zákoníku práce předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Při projednávání předlohy poukazovala ČSSD také na skutečnost, že po zavedení karenční doby v roce 2008 se razantně zvýšil počet dlouhodobě nemocných. Zatímco v roce 2007 to bylo necelých 14 tisíc osob, v roce 2017 jich bylo téměř 22 tisíc.

Zrušení karenční doby bylo klíčovou podmínkou ČSSD při formulování programového prohlášení vlády. Na půdě sněmovny se podařilo sociálnědemokratickým poslancům prosadit obnovení nemocenské za pouhé čtyři měsíce od jmenování menšinové vlády. Výplata nemocenské ve výši 60 % mzdy v prvních třech dnech dočasné pracovní neschopnosti bude zaměstnavatelům kompenzována v podobě snížení odvodu pojistného na nemocenské pojištění placeného zaměstnavatelem nebo OSVČ o 0,2 %.

Nyní předlohu projedná Senát a poté se k ní vyjádří prezident.

„Žití, to je největší umění na světě, neboť většina lidí pouze existuje.“ Oscar Wilde