Rozhovor s O. Sehnalovou k právům osob se zdravotním postižením

Olga Sehnalová30.11.2018 Kroměřížská europoslankyně MUDr. Olga Sehnalová je veřejnosti známa hlavně jako neúnavná bojovnice proti dvojí kvalitě potravin, různým šmejdům nebo také za lepší dopravní bezpečnost v EU.

Méně známá je její činnost v Evropském parlamentu ve prospěch lidí se zdravotním postižením.

Paní doktorko, co pro lidi s postižením dělá Evropský parlament?

Málokdo si uvědomuje, že mnoho na první pohled samozřejmých činností, jako je sledování televize nebo čtení obrazovky počítače, je pro řadu lidí s postižením problém. Nebo si zavolat záchranku, když potřebujete pomoc. O tom, že cestování veřejnou dopravou, třeba vlakem, znamená kvůli nutnosti asistence plánovat si cestu několik dní dopředu, vědí lidé se zdravotním postižením také své. K tomu všemu jsme v poslední době přijali několik důležitých zákonů, které už brzy zlepší život lidí se zdravotním postižením u nás doma i v celé EU. Jsem ráda, že jsem mohla řadu prospěšných změn prosadit, třeba zkrácení doby nutné pro objednání asistenčních služeb na železnici, bezbariérové bankomaty či automaty na jízdenky. Zapomenout nesmím na jednotnou Evropskou kartu zdravotního postižení, která usnadní cesty do zahraničí. Snad ji brzo zavede i Česká republika, jinde v EU už funguje.

Vědí o tom, co se připravuje, lidé u nás doma?

Jsem v Evropském parlamentu předsedkyní poslanecké skupiny, která se právy lidí s postižením zabývá, takže jsem samozřejmě v dennodenním kontaktu s různými organizacemi zdravotně postižených z celé Evropy, včetně těch z domova. Pořádám s nimi různá setkání, jak v České republice, tak v Bruselu. Takovéto konzultace jsou pro mne velice užitečné. Je to práce, která má smysl.

„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Jan Werich