Nekalé praktiky mezi podniky v potravinářství budou díky sociálním demokratům zakázané po celé EU

Olga Sehnalová20.12.2018 Vyjednávači Evropského parlamentu v čele s italským sociálnědemokratickým zpravodajem P. De Castrem ze zemědělského výboru a zástupci členských států v Radě EU včera dosáhli politické dohody nad unikátní evropskou směrnicí.

Po deseti letech boje vznikne zákon, který skoncuje s nekalými praktikami jako jsou pozdní platby nebo zrušení objednávek na poslední chvíli u zboží, podléhajícího zkáze (typicky mléčné jogurty). Sjednotí také dvacet různých národních úprav v této oblasti (v ČR zákon o významné tržní síle) a zajistí stejnou míru ochrany malých firem, především zemědělců, v celé Unii.

Pro sociální demokraty je výsledná dohoda splněným několika slibů občanům:

nejhorší nekalé obchodní praktiky v dodavatelském řetězci potravin budou jednou provždy minulostí zvýší se transparentnost a spravedlivá konkurenceschopnost v sektoru zemědělci a spotřebitelé budou více odolní proti vydírání a šikanování nadnárodních společností zlepší se ochrana životní prostředí, zejména díky snížení plýtvání potravinami

„Jsem ráda, že včera došlo k dohodě na pravidlech pro férovější fungování vztahů mezi podniky v potravinářském řetězci. Toto řešení jsem jako zpravodajka sociálních demokratů prosadila ve zprávě Evropského parlamentu o nekalých praktikách v potravinovém řetězci jako požadavek, aby Komise předložila legislativní návrh na úrovni EU, který by nekalé praktiky mohl jednoznačně postihovat. Dosaženou dohodu proto jednoznačně vítám a považuji za další úspěch, který nese českou stopu," uvedla europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu, který na předpisu rovněž pracoval.

„Láska vdaných žen je nejcennější na světě, manželé o tom ovšem nevědí.“ Oscar Wilde