O. Sehnalová: Legislativní zákaz dvojí kvality - schváleno!

Olga Sehnalová22.01.2019 Schváleno! Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů právě přijal kompromisní návrh Olgy Sehnalové, který zakazuje dvojí kvalitu a požaduje JASNÉ označení výrobků.

"Dnes jsem napsala další pomyslnou kapitolu do knihy, kterou píšu od roku 2011 k dvojí kvalitě výrobků. Evropský parlament chce na základě mého textu zakázat rozdílné složení značkových výrobků, které se tváří stejně, ale ve skutečnosti se liší. Zákazník o tom často nemá ani páru. To se ale má změnit, přitvrdila jsem návrh české komisařky Jourové, nechci složité dokazování, co je a není dvojí kvalita, výmluv už bylo dost. K happy endu chybí, aby s dvojí kvalitou chtěly skoncovat i členské státy. Jsem připravena dotáhnout svůj boj až do konce," doplnila k hlasování Olga Sehnalová.

Doplnění pro editory:

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu dnes přijal výsledným hlasováním 37 pro, 1 proti, 1 se zdrželo svoji pozici k legislativnímu návrhu pro lepší vymáhání a modernizaci pravidel EU na ochranu spotřebitele. Součástí tohoto balíčku je také revize směrnice o nekalých obchodních praktikách. Jedním z ustanovení v této směrnici má být rozšíření tzv. černé listiny nekalých praktik, které jsou zakázány za všech okolností, o dvojí kvalitu značkových výrobků. Autorkou příslušného pozměňovacího návrhu je česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která byla rovněž předkladatelkou usnesení Evropského parlamentu, které pro výsledek dnešního hlasování vydláždilo cestu. K dnes přijatému návrhu se ještě musí vyslovit jednotlivé státy EU.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“ Jan Werich