O. Sehnalová: K dnešnímu zasedání Zastupitelstva města Kroměříže

kroměřížská nemocnice07.02.2019 Před chvílí skončilo Zastupitelstvo města Kroměříže. Je to zhruba rok, kdy jsme se poprvé v zastupitelstvu zabývali zdravotnictvím v kraji a hlavně tím, jaká péče se bude nebo nebude poskytovat podle plánů hejtmana Čunka v Kroměřížské nemocnici pacientům z nejen města, ale celého regionu. V bodu různé jsem zastupitelům, hlavně těm novým, připomněla mimo jiné i Memorandum města Kroměříže k situaci ve zdravotnictví, které stále platí. Shrnula jsem poslední vývoj, průběh pondělního zasedání krajského zastupitelstva a navrhla jsem usnesení, které jednomyslně podpořilo všech 27 zastupitelů. Inu, město není kraj...

Zastupitelstvo města Kroměříže

1) nesouhlasí
s odvoláním MUDr. Lenky Mergenthálové, MBA z pozice ředitelky Kroměřížské nemocnice a.s. a děkuje jí za odvedenou práci pro ekonomickou a personální stabilizaci nemocnice

2) trvá
na požadavku, aby o veškerých záměrech a návrzích změn v rozsahu poskytování zdravotní péče, včetně dočasných opatření, a rovněž o případných změnách právní formy Kroměřížské nemocnice a.s. bylo v dostatečném předstihu informováno město Kroměříž a bylo mu umožněno takové záměry projednat

3) trvá na platnosti Memoranda města Kroměříže ze dne 15.2.2018, ke kterému dodává následující:

- považuje dosavadní nekoncepční vývoj krajského zdravotnictví za škodlivý a demotivující a ohrožující personální stabilitu k zajištění dostupné zdravotní péče v regionu Kroměřížska

- vyzývá hejtmana Zlínského kraje k řešení situace centrálních operačních sálů Kroměřížské nemocnice a.s. a o zaslání informace o postupu prací

„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Jan Werich