Lepší doručovatelské služby v Evropě posílí rozvoj elektronického obchodu a důvěru spotřebitelů

net06.02.2014 Stále více lidí nakupuje nejrůznější výrobky na internetu. Oblibu elektronického obchodu dobře ilustrují i následující čísla. V období let 2013 až 2016 se očekává jeho meziroční nárůst o více než 10 %.

Plnému rozvoji elektronického obchodu však brání špatné zkušenosti spotřebitelů zejména s doručováním zásilek. Jeden ze dvou zákazníků uvádí, že výrobek nakonec na internetu nezakoupil z důvodů obav z nedodání či poničení zboží při doručení a nejistoty ohledně reklamačních podmínek.

Na tyto problémy reaguje Evropským parlamentem v úterý odhlasovaná zpráva o integrovaném trhu doručování zásilek pro růst elektronického obchodu v EU, jehož stínovou zpravodajkou byla česká poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D). Ta mimo jiné prosazovala, aby byly zásilky zejména při nákupu zboží v zahraničí snadněji sledovatelné a zlepšilo se i jejich doručování do odlehlých oblastí. „Součástí standardního souboru informací v objednávce od obchodníka by mělo být funkční sledování zásilek. Za současných podmínek je průběžné monitorování pohybu zboží prakticky nemožné," řekla poslankyně.

Europoslankyně také prosadila, aby Evropská komise navrhla koncepci tzv. evropské značky důvěry elektronického obchodu. „Pokud bychom vyhodnotili, že by tato značka byla přínosem, mohli by se zákazníci při nákupu lépe rozhodovat. Značka by byla ukazatelem, že příslušná doručovatelská služba splňuje požadavky kvality a spolehlivosti, včetně pracovních a environmentálních standardů" uvedla europoslankyně Sehnalová.

Poslanci dále chtějí, aby se zprůhlednil systém internetových srovnávačů cen nabízených služeb. U nich není často jasné, kdo stránky a za jakých podmínek provozuje a jak porovnávání probíhá.

Zpráva má zatím pouze nezávazný charakter, nicméně Evropská komise například již nyní představila akční plán, který má do budoucna vést ke konkrétní legislativě.

MUDr. Olga Sehnalová MBA

• Poslankyně Evropského parlamentu