Vepřové, skopové, kozí i drůbeží: europoslanci požadují přísnější označování země původu

obchod07.02.2014 Europoslanci požadují, aby veškeré čerstvé, chlazené i zmrazené vepřové, skopové, kozí i drůbeží maso bylo povinně označováno podle stejně přísných kritérií, jako maso hovězí.

K odhlasování dnešního usnesení Evropského parlamentu, kterému předcházelo vyjádření výboru ENVI, je vedly nedávné potravinové skandály, ale i rostoucí očekávání spotřebitelů ohledně poskytovaných informací. Podle Evropské spotřebitelské organizace (BEUC) až 70 % lidí totiž považuje uvedení země původu za hlavní faktor při výběru potravin, zejména masa.

Do budoucna by tedy i ostatní druhy mas měly obsahovat označení země narození, země chovu a země porážky – v souladu s požadavky, které již nyní musí splňovat etikety na mase hovězím. Jeho přísnější označování je důsledkem krize spojené s nemocí šílených krav. Europoslanci současně chtějí odstranit veškeré výjimky ohledně informací uváděných na obalech mletého masa.

„Usnesení Evropského parlamentu jsem podpořila. Legislativa pro podrobné označování hovězího masa existuje již přes deset let a spotřebitelé, i s ohledem na nedávné podvody v potravinářském řetězci, požadují podrobné informace i u dalších druhů mas," vysvětluje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Jedním z cílů nařízení o poskytování informací o potravinách je podle ní zejména předcházet klamavým informacím vůči spotřebitelům.

„V neposlední řadě je potřeba připomenout, že označení ‚vyrobeno v EU' si doposud nezískalo důvěru evropských spotřebitelů. Jsem přesvědčena, že spotřebitelé žádají na první pohled srozumitelné a především pravdivé informace, a mají na ně plné právo," dodala poslankyně.

Evropská komise má nyní prováděcí nařízení o uvádění země původu u vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa přepracovat.

MUDr. Olga Sehnalová MBA

• Poslankyně Evropského parlamentu

„Láska vdaných žen je nejcennější na světě, manželé o tom ovšem nevědí.“ Oscar Wilde