Europoslanci odsouhlasili zavedení eCallu v Evropské unii

eCall11.02.2014 Europoslanci Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele dnes velkou většinou (34 pro, 2 proti a 1 zdržení se) schválili pozici Evropského parlamentu k návrhu nařízení o zavedení veřejného systému tísňového volání eCall v zemích Evropské unie.

Parlament požaduje spuštění služby od října roku 2015. Systém eCall v případě dopravní nehody kdekoli v Evropě přivolá lidem pomoc prostřednictvím linky 112 a záchranářům pošle pozici havarovaného automobilu přes navigační systémy. Zpočátku se počítá s jeho zavedením v nových modelech osobních a lehkých užitkových automobilů, později by jím mohly být vybaveny i motocykly, nákladní vozidla, autobusy a další.

„Veřejný systém eCall má zachránit 2500 lidských životů v EU ročně. Významně navíc zkrátí reakční dobu sanitek – v některých případech až o 50 % – čímž podstatně sníží i počet závažných zranění. Oproti komerčním systémům tohoto typu však bude služba dostupná pro všechny a po celém území Evropské unie," vysvětluje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), která je hlavní zpravodajkou zmiňovaného nařízení. V současné době je komerční obdobou systému eCall vybaveno pouze 0,7 % zejména luxusnějších automobilů v Evropě. Služby přitom nefungují přeshraničně a jsou prodávány jako nadstandardní vybavení vozidla.

V návrhu je pamatováno i na ochranu osobních údajů. „Veřejný systém eCall neumožňuje sledování vozidel, ani osob. Nevysílá průběžně polohu vozidla a nelze jej ani aktivovat mimo automobil. Spuštění probíhá až v momentě nehody s vystřelením airbagů," dodává poslankyně Sehnalová.

„Česká republika je plně připravena na zavedení této veřejné služby. Naše země byla mezi prvními státy Evropské unie, které se podílely na testování celého systému," uzavírá europoslankyně.

Plenární zasedání Evropského parlamentu bude o systému eCall hlasovat na jednání koncem února. Návrh ještě musí posvětit členské státy v Radě.

MUDr. Olga Sehnalová MBA

• Poslankyně Evropského parlamentu