My a Evropa aneb v čem se musí změnit Česká republika

MUDr. Olga Sehnalová MBA20.02.2014 Česká republika musí konečně přestat brát evropské záležitosti jako zahraniční politiku. Již notoricky známým, ale přesto ignorovaným faktem je, že až 80 % českých zákonů má původ v legislativě evropské.

V nedělních otázkách Václava Moravce si stěžovat bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling na okázalý nezájem ze strany české politické scény o debatu nad evropskou agendou, snad kromě výborů pro evropskou integraci obou komor Parlamentu (mimochodem, ta senátní je jednou z nejaktivnějších v rámci EU). Horší už je to mimo tyto dvě oficiální parlamentní struktury. Ale právě tam by naopak měla mít své místo.

Aby mohla být Česká republika v EU aktivní, což slibuje i nová vláda, a mít ambici společné evropské normy spoluvytvářet, ne je pouze pasivně přijímat nebo odmítat, musí být u evropských debat včas. To znamená mít prodiskutovaná politická stanoviska, která skutečně nemůže vytvářet odborný úřednický aparát. Ten může pouze připravit podklady k rozhodnutí, které je vždy politické a má nebo by alespoň mělo mít vždy varianty, nejen ty černobílé. Nový tajemník pro evropské záležitosti Petr Prouza v neděli hovořil o stanovení několika hlavních evropských priorit pro Českou republiku. To je pro efektivní a koordinované prosazování českých zájmů naprosto klíčová záležitost.

A hlavně, v celé České republice, nejen mezi politiky, se musí začít veřejně debatovat o skutečných problémech Evropy a neodvádět pozornost k nepodstatným věcem.

Tedy ne MY a Evropa, ale spíše MY V Evropě anebo ještě lépe MY JSME Evropa.

MUDr. Olga Sehnalová MBA

• Poslankyně Evropského parlamentu